Designed by Freepik

Lasagne

Waarom lasagne ideaal is om voor te bereiden

Lasagne is een ideaal gerecht om van tevoren te maken. Je kunt de saus alvast bereiden en eventueel invriezen, zodat je op het moment dat je het nodig hebt alleen de lasagne in de ovenschaal hoeft samen te stellen. Je kunt de schotel zelf – dus saus en lasagnebladen – ook in de ochtend al klaarmaken en koel afgedekt bewaren. Dan hoef je het ’s avonds alleen nog maar in de oven te schuiven! Je kunt ook het hele gerecht (of alleen de saus) alvast afmaken en dit maximaal 2 dagen gekoeld bewaren.

Door champignons heel fijn te snijden, hoef je minder gehakt te gebruiken. Ik vind het belangrijk om biologisch gehakt te gebruiken en doordat je minder nodig hebt, is het ook nog eens voordeliger. Ik laat de saus zo'n 4 uur in de slowcooker pruttelen, of minimaal 1 uur op het fornuis. Hoe langer je de tijd neemt, hoe beter hij wordt! De saus wordt geconcentreerder van smaak en de ingrediënten worden lekker smeuïg en zacht.

Ingrediënten:

  • 300 g biologisch rundergehakt
  • 250 g champignons
  • 500 g tomatenpassata
  • 400 g fijngesneden soepgroenten (of gebruik restjes groenten)
  • snufje knoflookpoeder
  • snufje Italiaanse kruiden
  • snufje koekkruiden (ja, écht)
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 eetl olijfolie
  • scheut water
  • bechamelsaus
  • gedroogde lasagnebladen
  • 1 zakje (40 g) Parmezaanse kaas

Voorbereiding:

Wrijf de champignons schoon en snijd ze in kleine blokjes. Roerbak de champignons in de olie, voeg na een paar minuten het gehakt toe en roer goed los.

Voeg de groenten toe en breng de saus op smaak met knoflookpoeder en kruiden. Voeg de passata toe en het verkruimelde bouillonblokje.

Voeg een scheut water toe (ongeveer tot alles net onder staat). Gebruik niet teveel water, want de ingrediënten zullen tijdens het pruttelen nog wat vocht loslaten, zeker als je een slowcooker gebruikt. Laat de saus nu 1 uur pruttelen op het fornuis of 4 uur in de slowcooker op hoge stand.

Je kunt de saus nu gebruiken om de lasagne af te maken, of bewaren voor later gebruik. Als de saus afgekoeld is, kun je deze 2 dagen gekoeld bewaren of gelabeld invriezen.

Lasagne verder afmaken:

Als je kant-en-klare bechamelsaus gebruikt, raad ik het merk 'Chef Besciamella' aan; de rest vind ik te zout. Nog beter is het om de saus zelf te maken – het is echt niet moeilijk! Ik heb hier een makkelijk bechamelrecept.

Begin met een laag lasagnesaus in de ovenschaal, dan een laag lasagnebladen en herhaal dit totdat de schaal bijna vol is. Eindig met een laag bechamelsaus met de geraspte Parmezaanse kaas erover. (Je kunt de schotel nu eventueel tot het eten koel en afgedekt bewaren.)

Laatste stap: verwarm de oven voor op 200 graden en bak de lasagne ongeveer 30 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en de lasagnebladen gaar.

Deze lasagne is zeker geen traditioneel recept, maar een variant die ik al jaren gebruik. Het is ontstaan uit verschillende online recepten die ik heb gecombineerd. Inmiddels is dit voor ons gezin een favoriete klassieker, waarvan ik het recept uit mijn hoofd ken. Dit gerecht staat ook op onze lijst met favorieten. Tip: maak een lijst met familiefavorieten die je als inspiratie kunt gebruiken voor je wekelijkse meal planning.

Terug naar blog

Reactie plaatsen