Recept van Jamie Oliver, maar dan net even anders
Dit heerlijke recept van Jamie Oliver maak ik al jaren! Een klassieker, maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Door de wat langere kooktijd is het gerecht meer geschikt voor een ontspannen weekendmaaltijd, of maak alles van tevoren klaar. Ik gebruik meestal kidneybonen in dit recept, maar soms ook een mix van bruine bonen en kidneybonen. Kies wat jij het lekkerst vindt. Heb je geen verse rozemarijn? Vervang die dan door 2 theelepels gedroogde rozemarijn. Voor de barbecuesaus is die van Sweet Baby Ray's een musthave; naar mijn mening de beste. Geniet van dit geweldige comfort food!
Het recept is voor 6 personen.
Wat heb je nodig:
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 verse rode chilipeper
- 2 grote wortels
- olijfolie
- 1 volle theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 afgestreken theelepel komijnzaad
- 4 middelgrote zoete aardappelen
- 1 pot tomaten passata (700 ml)
- 2 blikken gemengde bonen (400 g elk)
- 100 ml goede BBQ-saus
- paar takjes verse rozemarijn
- crème fraîche of whipped feta
Zo maak je het:
Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180°C (gasstand 4).
Groenten voorbereiden: Pel de uien en knoflook en snijd ze fijn. Snijd de wortels in kleine blokjes. Schrob de zoete aardappelen schoon, prik er rondom gaatjes in met een vork en wrijf ze in met een beetje olijfolie. Leg ze op een bakplaat en zet even apart. Spoel de bonen af en laat ze uitlekken.
Groenten bakken: Bak de uien, knoflook en wortel op middelhoog vuur. Doe er de paprikapoeder en komijnzaad bij en bak ongeveer 20 minuten op iets lager vuur tot alles zacht is. Roer regelmatig. Doe de groenten in een ovenschaal als ze klaar zijn.
Bonen voorbereiden: Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af en laat uitlekken. Voeg de passata toe aan de groenten in de ovenschaal. Vul de lege passatapot met een klein beetje water, schud en giet dit erbij. Voeg vervolgens de bonen en de BBQ-saus toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Pluk de rozemarijnblaadjes, hak ze grof en meng met een beetje olijfolie. Strooi dit over het bonenmengsel.
In de oven: Zet zowel de ovenschaal met de bonen als de bakplaat met de zoete aardappelen in de oven. Bak ongeveer 1 uur, tot de bonen bubbelen en de aardappels zacht zijn. Als je net zoals ik een kleine oven hebt, bak dan eerst de aardappels 1 uur en daarna de bonen 1 uur. Warm de aardappels even op voor het serveren.
De final touch: Haal alles uit de oven. Lepel de gepofte zoete aardappel uit de schil en schep op de BBQ-bonen. Werk af met een paar lepels crème fraîche of whipped feta.
Serveer met:
- Knapperig brood
- Groene salade
- Gegrilde worstjes
Dit is de link naar het oorspronkelijke recept van Jamie Oliver